Navigatie overslaan

Over Fokus

Fokus staat voor een vrij en onafhankelijk leven voor mensen met een fysieke beperking. Check hier alle informatie over onze organisatie.

Onze geschiedenis

Fokus is in 1974 opgericht door mensen met een fysieke beperking, die een gewoon leven wilden leiden midden in de maatschappij. Het Fokusconcept is oorspronkelijk afkomstig uit Zweden, waar professor Brattgård de grondlegger was. De naam ‘Fokus’ is ontleend aan de naam van een Zweeds actualiteitenprogramma. Dit programma richtte zich op maatschappelijke thema’s. Eén van de onderwerpen was het wonen van mensen met een zware fysieke beperking. Het programma liet zien dat de toenmalige faciliteiten (speciale instituten voor mensen met een beperking) geen recht deden aan de wens op een gewoon en onafhankelijk leven in de samenleving. Het vormde in Zweden de eerste aanzet tot het ‘Fokuswonen’. De doelstelling bij de oprichting in Nederland was eerst gericht op de emancipatie van mensen met een zware fysieke beperking. Het belangrijkste aandachtsgebied werd snel het zelfstandig wonen met 24-uurs assistentie op afroep. Het eerste Fokusproject in Almere Haven ging in 1979 van start. Een kamerbreed gesteunde motie effende de weg voor rijkssubsidiegelden voor de bouw van clusters (Fokusprojecten) en voor de ADL-assistentie. In de laatste twee decennia van de vorige eeuw groeide Fokus steeds verder. In 2016 werd de financiering van Fokus ondergebracht in een aparte subsidieregeling binnen de toen nieuwe Wet langdurige zorg. Daarmee werd na een jarenlange discussie de financiering meer permanent geregeld. Fokus bestaat nu uit 98 Fokusprojecten, met ongeveer 1400 cliënten en 2200 medewerkers.

In 2009 bij het 35-jarig bestaan werd het boekje 'Fokus, al 35 jaar onzichtbaar' uitgegeven. In dit boekwerkje staat onder andere een beknopte beschrijving over de historie van Fokus.

Fokus FysiekFabriek

Fokus FysiekFabriek realiseert hulpmiddelen op maat door mensen met een lichamelijke beperking, zorgverleners en de lokale creatieve- en maakindustrie met elkaar te verbinden. Samen werken zij vanuit een obstakel die mensen met een lichamelijk beperking dagelijks ervaren richting een oplossing die past! Hierdoor wordt de directe hulpvraag omgezet een in mogelijkheid voor participatieve ontwikkeling, groeit en versterkt het lokale netwerken en brengt wederzijds begrip en plezier in het proces. Fokus FysiekFabriek is onderdeel van Fokus. Check hier de site van FysiekFabriek.