Navigatie overslaan

Afgelopen week heeft staatssecretaris Langdurige zorg Vicky Maeijer in een brief aan de Tweede Kamer gereageerd op vragen die door de vaste Kamercommissie voor VWS waren gesteld. Daarin schrijft ze dat ze met Fokus heeft afgesproken dat er in opdracht van Fokus onderzoek wordt gedaan. Het onderzoek wordt onafhankelijk uitgevoerd door een daarin gespecialiseerd extern bureau. De onderzoeksopdracht stemt Fokus af met het ministerie, de IGJ, de cliëntenraad en de medewerkers. Het onderzoek richt zich op gedrag, sociale veiligheid en bejegening, zowel vanuit het perspectief van de cliënt als van het perspectief van de medewerker. Doel is om te leren en te verbeteren, zodat cliënten bij Fokus zich veilig en beschermd voelen en medewerkers hun werk op een prettige en gezonde manier kunnen uitvoeren. Wij zijn blij met dit onderzoek en onderstrepen vanzelfsprekend het doel ervan.

In haar brief schrijft de staatssecretaris ook over het werkbezoek dat ze onlangs aan Fokus bracht, waar haar duidelijk werd dat er ook genoeg goede voorbeelden zijn en dat Fokus gewaardeerd wordt vanwege de eigen regie van cliënten. We zijn blij dat de staatssecretaris ook die kant ziet. 

Elk signaal belangrijk

Tegelijk willen we graag benadrukken dat we elk signaal over onze dienstverlening serieus nemen. We hebben eerder al erkend dat we het niet overal op orde hadden. Dat is veroorzaakt door onder andere de (inmiddels teruggedraaide) zelforganisatie uit 2016, de toenemende complexiteit van zorg én de krapte op de arbeidsmarkt. We zijn hard aan het werk om een en ander op orde te brengen. Daarbij kan het onderzoek zeker helpen.

De staatssecretaris schrijft verder dat ze samen met Fokus verschillende individuele casussen gaat analyseren om eventuele onderliggende patronen te achterhalen en zo tot oplossingen te kunnen komen. Ook hier zijn we blij mee, omdat het eveneens kan helpen om te leren en te verbeteren. 

Samen

Los van het onderzoek en de andere afspraken met de staatssecretaris blijven we cliënten oproepen eventuele signalen bespreekbaar te maken met Fokus. Fokus vindt een veilige woon- en leefomgeving voor cliënten heel belangrijk. Soms is het daarbij voor een cliënt prettig om met iemand van buiten de organisatie te kunnen praten over zaken waar ze tegenaan lopen. Daarvoor zijn met ingang van februari 2025 twee externe cliëntvertrouwenspersonen beschikbaar voor cliënten van Fokus. Dat staat los van de onafhankelijke klachtenregeling, die natuurlijk ook beschikbaar blijft.

Door het samen te doen kunnen ervoor zorgen dat het unieke concept van eigen regie behouden blijft.

Brief staatssecretaris aan Tweede Kamer

  • Brief staatssecretaris aan Tweede Kamer februari 2025
    Download